Konsten att fördriva tid

Sicket’ hundväder…

Tack för alla lyssnartips vi fick på Facebookgruppen ”Hatomi”! Vi har haft några veckors riktigt skitväder och har haft svårt att ens ta oss från båten vissa dagar. I onsdags  lämnade vi L’Aber Wrac’h och gick till Brest. Vi slutar aldrig att förvåna oss över vilken jobbig sjö lite vind, tidvatten och öppet vatten ut mot Atlanten skapar. Runt Bretagnes NV hörn ligger passages Raz de Sein, här gäller det att tajma passagen både med avseende på vind och ström i synnerhet om man har en båt som inte går så snabbt. (Som tur är gäller det oftast inte oss.) Inte ovanligt med motström på 5 knop.

Skönt att komma runt hörnet för att nu antingen få ett vindsfönster för Bisacayaöverfart mot A Coruna eller att traggla vidare längs Frankrikes Biscayakust för att dra mot Spaniens norra kust när tillfälle ges.

Vädret i L’Aber Wrac’h var det värsta hittills, alltsom oftast regnade det och vindarna låg som regel runt 15-20 m/s och byar på över 25. Vi som tyckte det blåste mycket i Cuxhaven… Tidvattenskillnaden var 6 meter, otroligt fascinerande 🙂

Vi fick ändå någon för- och eftermiddag med OK väder och gick då långa promenader. Byn ligger verkligen vackert och är nog ett paradis maj-sep. De hade fem olika vandringsleder och bebyggelsen är ofta mycket vacker. Jordbruket är framträdande och något som förvånat oss är att majsfälten är så många och vidsträckta om än nu skördade.

No filter, I promise 🙂
De två världskrigen har satt sina tydliga spår i Normandie och Bretagne. På väg tillbaka från Paris besökte vi D-day muséet i Arromanche les Bains som blev en intressant uppfräschning över vad som faktist hände och hur man lyckades. Snacka om logistik! Kyrkan i L’Aber Wrac’h har ett fint minnesmärke över bybor som stupat i dessa krig, såväl soldater som civila. Om ni zoomar in på texten ser ni att vissa släkter drabbats mycket hårt.

Ett annat bruk är alla ostronodlingar, intressant att se hur de odlas och skördas.

På muséet Oceanopolis i Brest visade de hur ostronen odlas i kassetter. Det tar 3-4 år att odla fram ett ostron.
Skördar vid lågvatten och kan sedan vid högvatten åka ”hem”.

Vi sammanstrålade även här med Ingalill och Ralf på Victoria och fikade, åt mat samt spelade spel. De skall ”bara” ta sig runt till Brest för att där ta upp båten och sedan återkomma i april för vidare färd söderut.

I Brest sysslar vi med lite båtunderhåll, vi har fått en ny handkontroll samt däckskontakt till ankarspelet hitskickad. En pinne i handkontrollens kontakt hade rostat sönder och fastnat i däckskontakten. Kontakten sitter på ett utsatt ställe mellan ankarbox och segelstuv. När vi går i grov sjö så står det vatten kvar nära kontakten och, gissar vi, står även över kontakten om vi seglar på styrbords bog. Kontakten är IP64 men har ändå blivit fuktskadad, sura pengar men bara att göra om och göra rätt. Vi kommer att 1) ta bort handkontrollen när vi seglar och inte planerar att ligga för ankar 2) dränera detta utrymme så att vatten inte kan fastna där fortsättningsvis.

Slutligen så fick vi äntligen besök av delfiner, först när vi gick från Roscoff till L’Aber Wrac’h och sedan även när vi gick mot Brest. Det är väldigt svårt att filma på ett bra sätt när sjön är jobbig så ni har säkert sett bättre delfinklipp men detta är vårat ❤

Håll tummarna för att vädret stabiliserar sig så att vi kan lita på prognoserna, iaf 3 dagar framåt. Som läget är nu så ändras vindstyrkor och lågtrycksbanor ganska mycket på endast 12 timmar och det känns si så där pålitligt…

3 thoughts on “Konsten att fördriva tid

 1. Jeanette & Fredrik, s/y Bushpoint

  Härligt att ni håller humöret uppe trots regn och rusk 🙏🏻 Vi håller tummar och tår för väderfönster ❤️ Sp vackert med delfinfilmen – man blir så lycklig av dem!

  Gilla

  Svara
 2. ullalangels

  Jättefin delfinfilm! Kul att se hur de anpassar sin fart efter båtens. Vi är nu på Gran Canaria, Puerto del Cura. Här utanför ligger en Maxi 87:a. Greta undrade om det var ni som kommit. Hade varit kul om det varit så. Önskar er en bättre vädertid framöver. Kramar

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s