Det såg iaf bra ut i teorin…

Så kom äntligen dagen D.  Efter sex nätter i Brest öppnades ett fönster på lite drygt 24 h och vi tänkte förflytta oss ca 150 distans åt sydost. Ile d’Yeu var i vårt blickfång men vi hade i reservplan såväl Belle Ile och i sämsta fall (trodde vi ja…) Port Louis innanför Ile du Groix. Vi lämnade Brest vid 12 för att tajma när tidvattnet skulle vända vid Raz de Sein runt 16.30. Det hade ju brallat i rejält de senaste veckorna så även om det ”mojnat” lite så skulle vågorna stundtals vara höga. Genom Raz de Rein skall man helst gå vid ”slack” dvs när tidvattnet vänder, inte vid motström (om det inte är vindstilla) och aldrig vid motström och medel/hård vind. 

A= Ile d’Yeu
B= Belle Ile
C= Port Louis
Övre rektangeln =inzooming på dagens färd
Nedre rektangeln = inzoomning på Raz de SeinNu lite detaljerat, men icke-seglare, ni kanske lär er nåt’ nytt 🙂 Prognosen (PWG och ECMWF, för er nerdar) sade att vi skulle ha NW medelvind 8-10m/s, och max 14-15 i byarna. Första biten skulle vi gå mot strömmen och ha sjön snett framifrån, no probs! När vi kommit 8 distans från Brest så var byarna på 12 m/s, (normalt a piece of cake lr hur…?), och sjön så grov att vi tittade på varandra och sade samtidigt att vi vänder tillbaka. Inom en minut rådde det lugn i båten, vinden i ryggen och vågorna med oss, och vi tänkte, så här kommer det ju förmodligen att vara när vi väl vänder ned mot S / SW om nån timme så 15 minuter senare vänder vi åter utåt för att känna av läget.

Jag, Jessica, känner av sjön efter att ha varit nere och fixat lunch så jag ställer mig bakom ratten. Det slår i båten men snart skall vi falla av lite så vi står ut. Vi faller av, vågorna blir längre och det slår inte lika mycket men de kommer mer från sidan nu och några tornar upp sig så det pirrar lite magtrakten. Vågorna sköljer över fören och vid några tillfällen så letar sig vattenmassorna till rorsmans fötter.. Plötsligt kommer en våg som får mig ur balans men jag sitter som tur är fast i mantåget med säkerhetslinan so no worries men vad f….n! Vi kämpar vidare och en halvtimme senare händer det som får oss att vända tillbaka.

Out of nowhere kommer en våg från sidan som SKÖLJER/ÖSER/VRÄKER över hela båten. Jag formligen dränks, tom mössan dyngsur, höll på att göra en ”Staffan” (utlösa flytvästen genom att sköljas över av en våg). Som tur var hade vi vårt ”doghouse” (regn/vindskydd utanför nedgången till kajutan) uppe, om inte hade kajutan vattenfyllts… Ett snabbt beslut och vi vänder def tillbaka.

Det var två besvikna seglare som närmade sig Camaret sur Mer men så minuterna innan tilläggning fick vi sällskap av ”Dolph” och dagen fick ett värdigt slut ❤

Älskade delfin som får oss att glömma…. men måste du komma på besök precis när vi skall lägga till och inte har tid att filma och umgås?

Dolph, fick vi lära oss av kvinnan i marinans reception, är inte bara en trevlig välkomstbonus, han visar ofta sina muskler och mindre båtar BEWARE! i somras knuffade han på en båt så att en kille föll överbord Hahahaha!

Men… vad vill du egentligen?


Lärdomar av dagens övning:
– vindstyrkan är bara en mkt liten parameter i bedömningen av ”seglingsbarhet”
–  10 m/s är väldigt olika upplevelser inomskärs i Sverige och med ”hela Atlanten” som trycker på
– lita på din magkänsla och ändra planer i tid, inte värt det att riskera nåt’

Jag är iaf väldigt glad över att segla med Fredrik. Han är otroligt duktig på segling och jag litar på hans kunnande till 100% det gör att jag kan fokusera på det jag är bra på, planering, alternativa lösningar, få saker gjort (om än nån’ annan (läs Fredrik) ofta får genomföra…) och inte minst matlagning* 🙂 Vi är ett bra team ❤

* vikten av god mat och matlagning till sjöss är kan inte nog lyftas. Detta får vi ta upp i ett annat inlägg, det är ju inte så att vi har ont om tid och inte hinner med….

Besvikna över att inte ha kommit längre från Brest än till Camaret sur Mer är vi ändå nöjda över att vi gav oss iväg, optimistiska i sinnet. Värdefullt att uppleva segling  i denna miljö, så annorlunda än det vi har varit vana vid. Väder till sjöss och till fjälls skall man ha all respekt för. Det vänder så fort och man är väldigt utlämnad till vädrets makter och visst, vi hade förmodligen klarat av Raz de Rein och även en ev. helvetesnatt med vågor och byvind och kanske varit på Ile d’Yeu vid lunch onsdag 13 november men till vilket pris? Inte ett pris vi är villiga att betala iaf… vi har ingen tidplan och vi är gärna utan dessa extrema upplevelser och har fått inse att det tar liiiiiiite längre tid att komma dit vi vill.

Efter tilläggning med assistans av Dolph tog vi en kort promenad i byn som gav mersmak. Vi ser fram emot en härlig promenad imorgon. Fredrik hämtade pizza till middag och höll på att trilla i sjön när Dolph smög upp bakom honom och andades ut med lite extra tryck. Vi lär se mer av vår nya busiga vän ❤

2 thoughts on “Det såg iaf bra ut i teorin…

 1. Ulla

  Ååå vad skönt att ni vände. Glad att ni är kloka och det känns tryggt att följa er, även om naturen hade kunnat vara er mer till mötes.
  Här på Gran Canarias är det bättre väder med sol och värme bad och kortspel. Kramar / UJVG

  Gilla

  Svara
 2. Johanna

  Öjöjöj det dar var inget att leka med fast Jess såg sa söt ut pa forsta moving jpeg’en. Tur ni vande alltsa. Kul att ni har fatt en kompis ocksa. 🐬🍕

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s