Första advent

Hoppas att ni alla har en mysig första advent, det har vi. Blå himmel (iaf ett tag..), Vinterstudion på iPaden och ikväll eller imorgon bitti får vi besök av Joakim som bilar ner till Portugal.

Sällsynt syn…


Med risk för att jag jinxar det så avslöjar jag det ändå, planerna är att lämna La Rochelle onsdag morgon och gå mot Gijon, ca 250 distans. Prognoserna blir alltmer samstämmiga så väderfönstret känns bra och med lite tur får vi se val. 110 distans (ca 200 km) västerut från La Rochelle är det 200 m djupt, ytterligare 30 distans västerut är det 4800 m djupt, hisnande. En tredjedel av vår rutt kommer vi att befinna oss över kontinentalsockelns djup där valarna tycks trivas.

Här framgår kontinentalsockelns gräns tydligt


La Rochelle har funnit en säker plats i våra hjärtan och även om siktet låg på Lagos i december är vi glada över att ödet förde oss hit. Vi återkommer gärna men även till Bretagne och Normandie, varför inte på sommaren och då landvägen. Det är nog inte så kul att trängas med alla andra i marinorna i juli/augusti.
Bassin des Yachts, där vi ligger, är nog nästan omöjligt att få plats i under högsäsong. En fantastisk, men liten marina, som knappt förändrats på 170 år!!!

Inte mycket som förändrats runt Bassin des Yachts på 170 år


Vi är fortsatt fascinerade av tidvattnet och hamnplatserna utanför slussportarna är helt utsatta för tidvattnets svängningar. Slussportarna är öppna ca 3,5 timmar två ggr om dygnet vid högvatten och gångbron öppnas på begäran. Under vår tid här så har den endast öppnats två ggr, snacka om lågsäsong.

Broöppning, första parkett
Lågvatten
Högvatten, lite drygt 5 meters skillnad


I veckan hade vi vår första och enda sömnlösa natt (i La Rochelle dvs…), det blåste dryga 25 m/s i byarna och när slussportarna öppnades så gick det vågor även härinne trots det skyddade läget.
Dagen efter ovädret var det plötsligt febril aktivitet, män i gula västar sprang omkring och satte upp skyltar, Water Gates och sandsäckar lades ut, trafik dirigerades om. Hade vi missat nåt i väderprognosen? Pulsen lade sig snabbt när vi förstod att det var en övning…

Här kan ni se ett exempel på hur den fungerar https://youtu.be/nuoFdkpH_-4

I februari 2010 drabbades bl a La Rochelle av en flodvåg då orkanen Xynthia drog över Biscaya. Den stora marinan Minimes drabbades hårdast då den ligger vid inloppet till staden men även ”vår” marina drabbades svårt, bryggor och båtar trycktes upp på land. Sedan dess har man regelbundna övningar för att vara förberedda nästa gång en orkan närmar sig.
La Rochelle har en intressant historia, den starka anknytningen till Englands kungahus sedan 1100-talet och diverse ingiften har satt sin prägel på staden och dess position som en av de viktigaste hamnstäderna i Europa. På 1200-talet var La Rochelle den viktigaste Europeiska hamnen på hela Atlantkusten. La Rochelle blev slutligen franskt i slutet av 1300-talet men förblev självständig i vissa avseenden. Under 1500- och 1600-talen härjade religiösa krig mellan katoliker och protestanter och La Rochelle blev ett av Europas starkaste protestantiska fästen. 1685 fastslog Louis XIV slutet på religiös frihet. Många protestantiska fransmän flydde religiöst förtryck och bosatte sig i Holland, Tyskland, England men framförallt Nordamerikas nordostkust. Sextiofem procent av de som bosatte sig i New France (Quebec med omnejd) var från Charentesregionen. Den intresserade kan läsa vidare här https://frenchmoments.eu/la-rochelle-history/

Podcaster har blivit ett troget inslag i vår vardag, vi delar här med oss av våra favoriter och ett avsnitt (av många) som vi rekommenderar. Vi vill gärna att ni delar med er av favoritavsnitt av poddar ni följer. Gör det i kommentar nedan eller i FB-gruppen Hatomi.


Nu skall vi gå på Automatamuseet, Fredriks kusin Marcus lär bli avundsjuk 🙂


P3 Dokumentär https://aca.st/df13c9
P1 Dokumentär https://aca.st/7a5c82
Myter & Mysterier https://aca.st/09eb58
P3 Dystopia https://aca.st/006de1
P3 Låten https://aca.st/cd5b88
P3 Musikdokumentär https://aca.st/2dea45
Radiosporten Dokumentär https://aca.st/62c8e3
Dumma människor https://aca.st/5e23e2
Konflikt https://aca.st/285065
Europapodden https://aca.st/8a5dc7
USApodden https://aca.st/02786d
What Trump Can Teach Us About Con Law https://aca.st/b35805

2 tankar på “Första advent

  1. Jeanette & Fredrik, s/y Bushpoint

    Nu är La Rochelle uppsatt på besökslistan, det låter som att ni haft en fin väntetid 🙂 Vi håller tummar och tår för att ni får en bra seglats mot nästa destination. Vem vet vinden kanske tar er hela vägen till A Coruna 🙏🏻

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s