#yomequedoencasa

#yomequedoencasa eller snarare #yomequedoenelbarco har resulterat i att jag bestämt tror att jag fått lappsjuka!

Lappsjuka är en vardaglig benämning på ett nedstämt sinnestillstånd (läs: YUP) som människor kan komma i när de vistats i en öde trakt (läs: Ibiza) under längre tid (läs: 3 veckor …) på grund av de är vana att befinna sig i en mer social kontext (läs: nja… det har ju varit ganska tomt på människor hela hösten/vintern, kanske jag borde ta en dusch oftare…). En person som fått lappsjuka (läs: Jessica) känner ett starkt panikartat begär av socialt umgänge vilket gör att personen i fråga känner sig instängd (läs: några ynka kvadrat på en segelbåt) . Tillståndet botas genom att träffa andra människor (läs: om man bara fick).


Det är väl ingen större idé att uppdatera er på coronaläget i världen men tänkte ge er en inblick i hur det är i vårt närområde, Pitiusiska ögruppen, som består av Ibiza och Formentera. Spanien har befunnit sig i undantagstillstånd i 3 veckor nu och det är med stor bestörtning vi dagligen följer nyheterna och landets siffror vad gäller nya fall och döda. För en vecka sedan ”messengerumgicks” vi med Teresa och Peter som bor i Torrevieja.

Teresa (kusin Benjamins mamma) och Peter

De lever mycket närmare områden som är hårt drabbade av pandemin och vittnar om ett mycket pressat läge. Här på Ibiza gäller samma regler och begränsningar som på fastlandet men vår upplevelse är att det känns mycket lugnare här. Till stor del är det säkerligen beroende på att turistsäsongen inte hann komma igång och nu kommit av sig helt och hållet.

Nu kommer en längre utläggning om hur Ibiza och fritidsbåtar drabbas, hoppa ned om du inte orkar läsa eller lär dig nåt nytt 🙂

Ibiza har ca 150 000 fasta invånare och besöks av närmare 3,5 miljoner turister varje år (2017) framförallt under perioden maj – september. Turismen i Spanien som helhet utgör ca 15% av BNP, jag har inte hittat motsvarande siffra för Ibiza men skulle inte bli förvånad om det rör sig runt 60-70 %. 


Jag skummar dagligen El Pais och Diario de Ibiza (mha Google translate) och har fångat upp följande siffror för Ibiza (läs: Pitiusiska öarna): 108 fall av Covid-19 varav 93 aktiva fall, man har noterat 4 dödsfall och 11 som är friskförklarade. Ibiza har såldes inte drabbats tillnärmelsevis lika hårt som fastlandet av Covid-19. Jag ger iof sig inte så mycket för den jämförande statistik som vi matas med dagligen (t ex worldometer) men om vi jämför inom landet och antar att man är hyfsat konsistent i sin rapportering så är Ibizas siffror klart lägre än fastlandet (fastlandets siffror inom parentes), 720 fall/1M invånare (2.797/1M) 26 döda/1M invånare (266/1M). Ibizas statistik ligger i linje med Sveriges siffror.


Klart är dock att de drabbas/kommer att drabbas mycket hårt ekonomiskt, de beräknas tappa 145 miljoner euro i turistintäkter till mitten av april (jmfrt m 2019) och om situationen kvarstår maj ut, 320 MEUR! Britterna är den i särklass största turistgruppen följd av fastlandsspanjorer och italienare och även om Spanien släpper på sina restriktioner till sommaren så indikerar såväl Storbritannien som Italien att de kan komma att begränsa utlandsresor över sommaren. Britterna stod för 740 miljoner euro mars-sept 2019 och italienarna, som främst besöker Formentera, stod för 220 miljoner euro, potentiellt 1 miljard euro i tappade turistintäkter för lilla Ibiza 😦

Igår tillkännagav premiärminister Pedro Sánchez att man förlänger undantagstillståndet tom 26 april, en våt filt lade sig över stämningen här i marinan. Vi hade iof sig räknat med att så skulle bli fallet men det sista som lämnar en är hoppet…Fråga är när vi kan/tillåts lämna marinan för att ta oss till fastlandet i Spanien eller Portugal för att ta upp båten. Ingen vet ju om gränserna kommer att öppnas eller hur vi som utländska fritidsbåtar kommer att tas emot. En förhoppning är att då Ibiza inte drabbats lika hårt och att man lyckats hålla Covid-19 stången så kanske restriktionerna vad gäller hur vi får röra oss på ön lättas något, önsketänkande kanske…

Vi har med stort intresse följt en svenskflaggad båt som gav sig iväg från Madeira för 2 veckor sedan och gick mot Lagos. Vi känner inte besättningen ifråga så vi har ju endast spekulerat vilt och följt hur de inte verkar ha fått gå in i en enda hamn i Portugal (Lagos, Portimao, Lissabon) de verkar ha legat på svaj och tragglat vidare. Nu ligger de i A Corona.  (Out) Roger känner många i seglingsvärlden och fick efter lite luskande tag i skepparen på ovannämnda segelbåt. Historien förtäljer inte varför de gav sig iväg från Kanarieöarna så jag spekulerar inte i det kloka/okloka att ge sig av från en hamn i dessa karantänstider men… Det visar sig att de mycket riktigt avvisats i varenda hamn de anlöpt, polisen har mött dem till havs och varit mycket otrevliga, rent av aggressiva. Polisen har inte velat lyssna på vad de haft att säga och inte låtit dem komma iland ens för att tanka än mindre för att proviantera mat. När de kom till Lissabon så lade de sig på svaj då de fått problem med roder och styrning, efter en jobbig natt befann de sig i nödläge och fick hjälp in i hamn för att åtgärda problemet. De fick dock ingen assistans, ingen som tar emot linor vid förtöjning, de skys som pesten trots att de befunnit sig till havs över 3 veckor utan kontakt med andra. De tilläts att tanka i Cascais för vidare färd norrut, även där bemöttes de av skrikande, aggressiva poliser samt hamnpersonal. Nu är de som sagt i A Coruna, har åter problem med styrningen men har fått lägga till vid kaj. 

Det som slår oss är hur annorlunda båtar verkar bemötas i jämförelse med t ex bilar på färd genom Europa. Jag känner till två fall där man, så sent som i veckan som gick, bilat från Portugal respektive Spanien. Den ena bilen har inte stött på några problem alls, fått tanka och handla mat helt fritt. Den andra bilen stötte på patrull vid Tysklands södra gräns men efter en del dividerande så fick de köra genom Tyskland. Vadan denna åtskillnad, nån som vet? Det känns konstigt och mycket olustigt ur ett seglarperspektiv.

Vad fyller vi dagarna med då? Fredrik hoppar hopprep och styrketränar varannan dag och kör en timme yoga varannan. Jag promenerar en slinga inom marinan dagligen, ja jag vet att jag inte får men slingan är är vår kaj och kajen ut där Out ligger, en slinga om ca 600 meter, en timme = 7 km. Vi får se om/när polisen dyker upp…

Emellan träningspassen äter vi gott, läser tidning, löser korsord, lyssnar på poddar, och inte minst ser på La Casa de Papel som kommit med fjärde säsongen. Ett avsnitt per dag försöker vi hålla oss till…
Vi umgås en hel del med Outfamiljen, vi är ju praktiskt taget familj nu 🙂 Grannbåten, Pablo och Yani (lovelove.ibiza på Insta), pratar vi oxå en hel del med, han fiskar och hon tränar. Idag körde Yani ett yogapass med oss.

Yogapass
Barracudas

Vi har förstått att det finns lite fler som bor på båtarna i marinan, främst är det besättning på de större motorbåtarna som väntar på att chartersäsongen skall kicka igång… Igår bjöds vi på lite underhållning av en kille ”mittemot” som observerat att vi är från Sverige. Det blev både nationalsång, Lisa Ekdahl och lite dansmusik 🙂 Som vår dotter Hanna kommenterade: ”Man kan ju ha det klart sämre i karantän :)”


Hittills springer dagarna trots allt iväg men vi längtar till maj och besked om vad som gäller.


Må så gott ❤


Visst ja, så här i karantänstider så besöker delfiner vår marina dagligen inte fake news som i Venedig 🙂

1 tanke på “#yomequedoencasa

  1. ullalangels

    Oj oj så livet har blivit. Inte helt enligt planerna ni hade i september då ni avseglade. Jag hoppas verkligen att ni kan kasta loss i slutet av april början maj. Längtar gruvligt efter er. Den som längtar efter nå’t gott…… Livet för oss 70+ are blir ju för många lite likt ert liv även om kajutorna ofta är något större än er. Med en liiiiiten skillnad då vi uppmanas att gå ut och röra på oss utan att få polisen på oss som anklagar oss för att begå brott. Snart ser ni nog ljuset i tunneln. Kram// Ulla

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s