Två dygn som innehöll det mesta

Tisdag, planen är att gå till Marina La Gomera, få plats där några nätter och utforska ön med bil. Hur det gick… den som hänger med i svängarna (dvs följer oss på MarineTraffic) vet att vi låg på svaj vid Playa Chinguarime samma kväll så det gick NOT så bra… Det suger verkligen att det är så svårt att boka och forma nån sorts plan, även om jag (touché Jocke) får utlopp för mitt planeringsbehov…Nåväl, vi har ju inte bråttom men …
Efter en stökig natt med rulliga, oregelbundna vågor lättade vi ankar från Los Cristianos eller vi försökte iaf! När kättingräknaren stod på 10 m så tog det tvärstopp, bara att släppa ut lite kätting för att inte fresta på ankarspelets motor för mycket. Nytt försök, lite annan vinkel, tvärstopp, vi satt fast! Ödets ironi är att vi diskuterat just detta scenario med Lotta o Mats på Augusta IV, dvs vad gör vi om ankarspelet fallerar (deras ankarspel gick sönder i samma ankring nämligen) … nu var det ju inte det som hände men följden blev densamma, vi var tvungna att hitta ett sätt att få upp ankaret ”manuellt”. Vi kan inte wincha upp kätting och ankare manuellt i vårt ankarspel (vi vet, inte bra men det hade vi inte koll på när vi beställde båten då hade vi valt en annan variant) Vilken tur att vi är såna påhittiga problemlösare 🙂 Vi winchade upp ankaret mha en av wincharna i aktern /satte tryck på det (utan att förstöra ankarspelets motor) och SNAP så lossade det. Bra att få testa alternativ lösning under relativt lugna förhållanden.

Hjälten fast i en annan uppgift ❤

Vinden lyste med sin frånvaro så vi tuffade för motor en bit och siktade snart några motorbåtar och en segelbåt som låg och drev, valar tänkte vi och så rätt vi hade. Vi kom inte så nära dock men fick njuta skådespelet på håll tills…


En idiotsegelbåt i sin iver att oxå få bra bilder drog mellan oss och den andra segelbåten i hög fart och skrämde bort dem. En gyllene regel är att om och när man råkar på val och delfin så får man inte förfölja dem/jaga dem man skall lugnt och stilla observera och vara glad så länge som de hovrar runt båten.
Vi fortsatte mot La Gomera och såg såväl jättesköldpadda som delfiner och vid flera tillfällen även pilot whale /grindval och vi fick några fina bilder och lite video men gissa hur svårt det är att få bra kvalitet på materialet när det gungar som det gör, dags att skaffa en gimbal/stabilizer… nåväl, varsågoda här den bästa ❤

Marina La Gomera svarade faktiskt per mail att de inte hade plats för oss men vi körde en rövare och gick in mot hamnen och anriopade dem på VHF:en men även där var det tvärstopp. The marina is FULL!
Vi fick tvärvända och bege oss västerut vilket verkligen inte lockade eftersom vinden låg på från syd och det var ordentliga rullande dyningar. Vad månde detta bliva??? Vi siktade mot ankringen vid Playa de Chinguarime, Navily (appen ni vet..,.) säger…

Reachable by dinghy (jolle): No snacks, No beach, No water(drickbart), No dock (brygga)

What the community thinks: ”Excellent anchorage” ”Dangerous shore breaks” ”The hippies in the caves do not seek contact and live naked ” ”A bit rolly anchorage” ”A bit of a roller”

Vårat omdöme: Ännu en ankring där båten rullar från sida till sida, sällan har vi fått använda ”halkmatta” för att middagen och frukostteet skulle stanna på plats!”

I summering ändå ännu en juste ankringsplats, vackra vyer och viss underhållning med udda befolkning i grottorna att observera. Att notera är att denna vik ligger precis vid La Gomeras enda golfbana, en bana som Jessicas syster Jeanette med man Fredrik (fantasilöst javisst…, namnet alltså 😉 ) besökte för läääääänge sedan för en golfsemester.

Här bor det visst någon…


Vi lämnade ankringen tidig onsdag fm för att bege oss mot västra Teneriffa för att ligga i slagläge för överfarten till La Palma. Vi hoppades dessutom på lite mer grindval, valarna blev en no-show men vi fick en härlig seglats. Teide skymtade vid horisonten

Teide ovan molnen

När vi närmade oss Teneriffas västra kust så observerade vi en massa båtaktivitet, nåt var på gång. Val? Nej men delfiner som lunchade, otroligt mycket fågel dessutom som hovrade ovanför delfingrupperna. Några av er hängde på i vår livesändning på Facebook under lunchen men för er som missade så finns live-filmen fortfarande på Facebook. För dig som har Facebook men inte ännu är med i Hatomigruppen, sök upp gruppen och be att få gå med 🙂 För dig som bara är med i gruppen vill vi tipsa om att du kan få e-post när vi gör nya inlägg. Gå in på hatomi.se, på höger sida finns en ruta där ni kan ange e-postadress.


Visst blir man glad i hela kroppen av att se delfiner? Vi gick in mot ankringen Playa de Masca och lade ankar. Under hela em och tidig kväll avlöste diverse katamaraner, mindre båtar med korta stopp för turister att bada. Varför? Jo! detta är nog den häftigaste ankringen hittills i vårt liv! ”Kan man segla till Mordor” undrade en vän… ja tydligen kan man det!

Det är verkligen en speciell känsla att lägga ankar så nära detta dramatiska landskap, stora rullande vågor som bryter mot land och en dån av vågor som ljudkuliss. Men… ankaret suger tag och vi känner oss trygga, dessutom lägger sig vinden på nätterna så vi behöver bara uthärda rullningen. Att notera var ändå att detta var den lugnaste ankringen på några nätter 🙂


Arla torsdag morgon lättade vi ankar, så fulla av förväntan, La Palma, spännande för oss, katastrof ? för invånarna på La Palmas västra sida.

Fortsättning följer.

Mordor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s