Fastlandet i sikte

Lagos i sikte, glada för att vi lyckades möta den magiska gränsen högvatten + 2tim men lite snopet att vi anlöper Lagos i samma stund som Birgitta o Micke lämnar Lagos för en snabbvisit i Sverige 🙂 

Måndagen bjöd på fin segling ända fram till midnatt och dessutom vackraste solnedgången.

Därefter mojnade det successivt och Fred som hade vakten 00.00 – 03.00 fick starta motorn efter någon timme. Därefter körde vi för motor och på sluttampen fick vi både vind och regn och stöttade motorn med focken och forsade fram emot Lagos. Vi hade tänkt fel på en timme så nu klarade vi precis gränsen, skönt att komma i hamn. Överfarten gick bra tycker vi dock blev det lite segt emellanåt och precis när vi kommit in i lunken så var vi i hamn.

Utanför Portugals sydvästra udde finns en sk trafiksepareringszon. Vi som inte är yrkestrafik skall inte segla/motorerna i zonen, vi bör hålla oss i utkanten. Ibland måste man dock gå igenom en dylik zon eller passera nära som vi gjorde. Det känns alltid lite läskigt och man är på helspänn och lyssnar intensivt på VHF:ens kanal 16. Vi passerade dock i dagsljus, nattetid är det betydligt läskigare då man endast kan förlita sig på plotter med AIS information och radar.

400 meter containerbåt…

Radarn ja, har vi berättat att den är sönder 😳… Vi upptäckte det i Las Palmas och efter Fredrik noggrant kollat alla kopplingar samt att B&G tekniker inspekterat så är slutsatsen att vi måste beställa en ny. Känns surt då vår endast har 4 år på nacken 😦 En ny kunde tidigast levereras till Las Palmas i början av maj (2 mån leveranstid) och efter koll med svensk leverantör så gällde detsamma i Sverige. Känns mindre bra att inte ha radar på natten så vi får planera hur och när vi skall angöra Portugals och Spaniens kuster framöver på vår resa norrut, inte alla fiskebåtar har AIS men tack och lov så har de navigationsljus.

Nu har vi varit i Lagos lite drygt tre dagar och vi drar vidare redan imorgon lördag mot Cascais. Vi hade helst fått ett väderfönster på 3-4 dagar då vi kunnat ta oss hela vägen upp längs Portugals kust men vi känner att vi får ta de möjligheter vi får för att ta oss vidare. Vi kommer att segla ca 30 distans utanför kusten för att hålla oss på djup fritt från fiskebåtar och nät, inte alltid en garanti men känns tryggare. Vi hoppas oxå att vi går fria från späckhuggare men detta är inget vi kan bestämma så händer det så får vi hantera konsekvenserna.

Vi går ut och tankar och lägger oss vid receptionsbryggan i eftermiddag då vi måste gå redan 06.00 och bron in till marinan inte öppnas förrän 09.00 som tidigast.

Under överfarten från Lanzarote kunde vi inte dela med oss av bilder så de kommer här.

Må så gott alla och håll tummarna för oss ❤

Delfiner ❤️
Svalan visade sig vara allvarligt skadad och fick en begravning till havs 😦

1 tanke på “Fastlandet i sikte

  1. Jeanette+&+Fredrik

    Fair Winds upp till Cascais 🙏🏻 Blir ni några dagar kan ni ju ta tåget till Lissabon och roa er ❤️

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s