WTF !!! Masten rör sig …

Vi lämnade Lagos vid 6 lördag morgon, pga tidvattnet och sandbanken vid inloppet kunde vi inte gå senare.

Känns alltid läskigt att gå ut i mörker från i synnerhet Portugisiska hamnar, ständigt dessa fiskeredskap som inte syns. Allt gick väl och när det ljusnade hissade vi på.

Vi hade några fina dagar i Lagos, hann med stortvätt, umgänge och spel med besättningarna på Touchdown och SY Victoria. Fredrik åkte på en historisk högpoängare, allt för att vara artig mot gästerna 😉

Ingalill och Ralfs båt Victoria har reparerats och är nu redo för en sommarsäsong längs Algarvekusten.

Before 😦
After 🙂

Veckan bjöd även på lite viktigt båtunderhåll. Mitt i natten under färd mot Lagos började det knirra och knarra från masten, ett nytt läte som måste undersökas. Fred gick fram på däck och till hans stora fasa så rörde sig masten vid däckgenomföringen, ca 2 cm fram och tillbaka i båtens längsled. Vi revade storseglet till 2 rev och genast upphörde rörelsen, skönt! När vi revar till 2 rev så minskar segelytan med ca 40% och trycket minskar avsevärt. Alltid är det något som händer, inte så konstigt egentligen med tanke på de stora krafter som båten ständigt utsätts för. Vi tycker att vi är noggranna med att regelbundet inspektera riggen men denna punkt hade vi missat, alltid lär man sig något 🙂

I hamn tog vi bort mastkragen och såg att två st sk kilningsgummin hade kommit ur position och kilen som låser fast gummina var lös. Fredrik tog hjälp av Ron på Touchdown och en effektiv timme senare var saken biff.

Seglatsen till Cascais tog ca 27 tim och med några kryssben så blev distansen 146 nm. Vi ville helst inte gå in på grundare vatten dvs innanför 1000 m kurvan innan dagsljus, varför? jo de däringa hart när osynliga fiskeredskapen.

Tyvärr så blåste det nordligt ett tag efter att vi rundat Portugals sydvästra spets så vi nödgades börja kryssa. Det blåste inte så hårt 7-8 m/s men sjön var stökig speciellt på styrbordsbenet då vi fick vågorna rakt mot fören. Vid 22.30 vred vinden mot nordost och vi kunde sikta mot Cascais. Sjön var om möjligt ännu stökigare, vågorna från nordväst och hård vind från nordost dessutom lite nordlig ström som förstärkte. Det gör ont i själen när båten slår igenom hårt i vågorna. Kl 00.00 när Jessicas nattpass började hade vinden tilltagit så vi tog ned storen och rullade in focken några varv för att inte gå för fort, för att som tidigare sagts slippa komma in i mörker på grundare vatten.

Allt väl i Cascais hamn gick Jessica för att checka in, det gjorde oxå ont… i plånboken 😦 Cascais har högsäsong april – september så vi får glatt betala ca 800 kr/dygn! Håll tummarna för att vi hittar ett välputsat väderfönster snart och kan gå vidare norrut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s